Site İçi Arama
Kent Bilgi Sistemi

İnteraktif

İlan

 

 

 

İstatistikler
Toplam: 2817228
Aktif: 37
Bugün: 527
Dün: 4121

Bolu Mutafağı - Yöresel Mutfak

Bolu Mutfağı

 

Bolu yöresinin tarihi ve turistik özelliklerinin yanı sıra yemekleri de oldukça zengindir. Özellikle Mengenli aşçılar dünyaca tanınmışlardır. Mengen'den yetişen aşçıların tarihi padişah mutfaklarına kadar dayanmaktadır. Atatürk'ün aşçısı da Mengenliydi. Günümüzde turistik tesislerin bir çoğunda Mengenli aşçılara rastlamak mümkündür. Aşçılık sanatı Mengen İlçesinin ata mesleğidir.

Bu nedenle Mengen'de 1985 yılında Anadolu Aşcılık Meslek Lisesi açılmış ve bu sanatın bilimsel olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır. Her yıl Eylül ayının ilk haftasında da Mengen'de Türkiye'nin tek "Aşçılık Festivali" düzenlenmekte ve yarışma, sergi, konser, panel, şov, spor karşılaşmaları gibi etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Özellikle her yıl değişik türde bir şov yemeği hazırlanmakta ve çok ilgi çekmektedir.

Yöremizde genellikle mutfak, yemek yapmak ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle evler yapılırken, mutfağın geniş olmasına özen gösterilmektedir. Köylerde hemen hemen her evin bahçesinde tuğla ve topraktan yapılmış fırın bulunmaktadır.

Başlıca Yöresel Yemeklerimiz

Ovmaç Çorbası, Kızılcık Tarhana Çorbası, Tarhana Çorbası, Nohutlu Çorba, Yayla Çorbası, Yoğurtlu Bakla Çorbası, İmaret Çorbası, Çiğ Börek, Kabaklı Gözleme, Acı Su Bazlamacı, Çantıklı Pide, Etli Mantı, Ekmek Aşı, Patatesli Köy Ekmeği, Kedi Batmaz, Mantar Sote, Orman Kebabı, Kaldırık Dolması, Kaşık Sapı, Mengen Pilavı, Höşmerim, Mengen Kuzu Güveç, Katık, Kaşık Atmaç, Bakla Çullaması, Paşa Pilavı, Kabak Hoşafı, Kara Kabak Tatlısı, Palize, Coş Hoşafı, Karavul Şerbeti, Kızılcık Şurubu, Saray Helvası.

Bolu Mutfağına Özgü Yemeklerden Bazıları

Yayla Çorbası : Bir tencerede tuzlu su kaynatılır. Ayıklanmış pirinç suyun içine atılır. Başka bir tencerede pişirilen nohut ta ilave edilir. Bir kapta 1 bardak un, 2 kaşık süzme yoğurt ve 1 yumurta karıştırılıp çorbaya yedirilir. Ara sıra karıştırılarak pişirilen çorbanın üzerine kızartılmış tereyağı dökülerek servis yapılır.

Yoğurtlu Bakla Çorbası : Bir tencerede kaynayan suyun içine küçük bir soğan rendelenir. Baklalar kırılıp yıkandıktan sonra tencereye atılır ve pişirilir. İçine un, yoğurt, 1 yumurta ve tuz karıştırılır. İyice piştikten sonra üzerine yağ kızdırılıp dökülür ve servis yapılır.

Kabaklı Gözleme : Kat kat açılan iki yufkanın arasına rendelenmiş kabak ve şeker kavrularak sürülür. Yufkaların kenarları bastırılarak birbirine yapışması sağlanır ve sac üzerinde pişirilir. Üst üste konulan gözlemeler yağlanıp kalbura bastırılarak şekil verilir. Kesilerek kaymakla birlikte servis yapılır.

Paşa Pilavı : Haşlanmış patateslerin kabukları soyulur ve doğranır. İçine 1-2 adet haşlanmış yumurta ve soğan doğranır. Maydanoz, karabiber, kırmızı pul biber, yağ ve limon ilavesiyle karıştırılır ve servis yapılır.

Coş Hoşafı : Şeker pancarları temizlenir ve kabukları ile iyice suda pişirilir. 3-4 saat kaynadıktan sonra kabukları soyulur ve ince ince doğranır. Ekşi olması için içine pestil veya erik kurusu ve su ilave edilir. Soğuduktan sonra makarna veya pilavın yanında servis yapılır.

Höşmerim : Kaymak ve süt bir tencerede kaynatılır. Yavaş yavaş un ilave edilip, karıştırılarak pişirilir. Elde edilen hamur tavaya alınarak tere yağda kızartılır. Üzerine şeker serpiştirilerek servis yapılır.

Saray Helvası : Un yağda kavrularak miyane haline getirilir. Şeker suda ağda kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra elde çekiştirilerek liflenmesi sağlanır. Biraz dinlendikten sonra tepsiye tepilir. Unun ve şekerin birbirine iyice karıştırılıp yedirilmesi gerekmektedir. Tepsiye tepilen tatlı baklava şeklinde kesilerek servis yapılır.

Fotoğraf Galerisi

İğne Oyası
5 fotoğraf

Çeşmeler
5 fotoğraf

Bolu Adası
2 fotoğraf

Bolu Kent Müzesi
17 fotoğraf

Deprem Müzesi
8 fotoğraf

Bamer
2 fotoğraf

Bolu Müzesi
16 fotoğraf

Umut Evi
3 fotoğraf
Haber ve Duyurular
Açık Teklif Usulü ile kiralama arsa ihalesi
Tarih: 23/08/2017
BOLU BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN İHALE İLANI Belediye Meclisinin 04/05/2016 tarih ve 2016/169 sayılı... Devamını oku...
23.08.2017 SU ANALİZ RAPORU
Tarih: 23/08/2017
  ARITILMIŞ SU Tarih 23.08.2017 Saat     0... Devamını oku...
Emekli Öğretmenler Bebek Meyve Ormanını gezdi
Tarih: 23/08/2017
Emekli Öğretmenler Bebek Meyve Ormanını gezdi Bolu Emekli Öğretmenler Derneği üyel... Devamını oku...
23.08.2017 VEFAT İLANI
Tarih: 23/08/2017
HÜSEYİN YILMAZ Örencik köyü halkından, (merhum) Zeki YILMAZ ve Berrin YILMAZ'... Devamını oku...
Orman Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Şahin’den nezaket ziyareti
Tarih: 23/08/2017
Orman Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Şahin’den nezaket ziyareti Bolu... Devamını oku...
22.08.2017 SU ANALİZ RAPORU
Tarih: 22/08/2017
ARITILMIŞ SU Tarih 22.08.2017 Saat     09:00 13:00 16:00   &n... Devamını oku...
Mehmet Akif Ersoy Bulvarı’na "Abant alası" heykeli
Tarih: 22/08/2017
Bolu Belediyesi’nden Mehmet Akif Ersoy Bulvarı’na özel peyzaj çalışması ... Devamını oku...
Bolu Belediyesi’nden unutulamayacak festival
Tarih: 22/08/2017
Bolu Belediyesi'nden unutulamayacak festival "Marka Şehir Bolu ve 5. Uluslararası Köroğlu Fe... Devamını oku...
22.08.2017 VEFAT İLANI
Tarih: 22/08/2017
NAZİLE YILMAZ Kıbrıscık ilçesi Kökez köyü halkından İbrahim ve Emine TAYŞİ'... Devamını oku...
Kurban bağışlarınızla siz de yardım elinizi uzatın
Tarih: 21/08/2017
... Devamını oku...

   Tüm haberler