Site İçi Arama
Kent Bilgi Sistemi

İnteraktif

İlan

 

 

 

İstatistikler
Toplam: 2519432
Aktif: 45
Bugün: 976
Dün: 3959

Bolu Mutafağı - Yöresel Mutfak

Bolu Mutfağı

 

Bolu yöresinin tarihi ve turistik özelliklerinin yanı sıra yemekleri de oldukça zengindir. Özellikle Mengenli aşçılar dünyaca tanınmışlardır. Mengen'den yetişen aşçıların tarihi padişah mutfaklarına kadar dayanmaktadır. Atatürk'ün aşçısı da Mengenliydi. Günümüzde turistik tesislerin bir çoğunda Mengenli aşçılara rastlamak mümkündür. Aşçılık sanatı Mengen İlçesinin ata mesleğidir.

Bu nedenle Mengen'de 1985 yılında Anadolu Aşcılık Meslek Lisesi açılmış ve bu sanatın bilimsel olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır. Her yıl Eylül ayının ilk haftasında da Mengen'de Türkiye'nin tek "Aşçılık Festivali" düzenlenmekte ve yarışma, sergi, konser, panel, şov, spor karşılaşmaları gibi etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Özellikle her yıl değişik türde bir şov yemeği hazırlanmakta ve çok ilgi çekmektedir.

Yöremizde genellikle mutfak, yemek yapmak ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle evler yapılırken, mutfağın geniş olmasına özen gösterilmektedir. Köylerde hemen hemen her evin bahçesinde tuğla ve topraktan yapılmış fırın bulunmaktadır.

Başlıca Yöresel Yemeklerimiz

Ovmaç Çorbası, Kızılcık Tarhana Çorbası, Tarhana Çorbası, Nohutlu Çorba, Yayla Çorbası, Yoğurtlu Bakla Çorbası, İmaret Çorbası, Çiğ Börek, Kabaklı Gözleme, Acı Su Bazlamacı, Çantıklı Pide, Etli Mantı, Ekmek Aşı, Patatesli Köy Ekmeği, Kedi Batmaz, Mantar Sote, Orman Kebabı, Kaldırık Dolması, Kaşık Sapı, Mengen Pilavı, Höşmerim, Mengen Kuzu Güveç, Katık, Kaşık Atmaç, Bakla Çullaması, Paşa Pilavı, Kabak Hoşafı, Kara Kabak Tatlısı, Palize, Coş Hoşafı, Karavul Şerbeti, Kızılcık Şurubu, Saray Helvası.

Bolu Mutfağına Özgü Yemeklerden Bazıları

Yayla Çorbası : Bir tencerede tuzlu su kaynatılır. Ayıklanmış pirinç suyun içine atılır. Başka bir tencerede pişirilen nohut ta ilave edilir. Bir kapta 1 bardak un, 2 kaşık süzme yoğurt ve 1 yumurta karıştırılıp çorbaya yedirilir. Ara sıra karıştırılarak pişirilen çorbanın üzerine kızartılmış tereyağı dökülerek servis yapılır.

Yoğurtlu Bakla Çorbası : Bir tencerede kaynayan suyun içine küçük bir soğan rendelenir. Baklalar kırılıp yıkandıktan sonra tencereye atılır ve pişirilir. İçine un, yoğurt, 1 yumurta ve tuz karıştırılır. İyice piştikten sonra üzerine yağ kızdırılıp dökülür ve servis yapılır.

Kabaklı Gözleme : Kat kat açılan iki yufkanın arasına rendelenmiş kabak ve şeker kavrularak sürülür. Yufkaların kenarları bastırılarak birbirine yapışması sağlanır ve sac üzerinde pişirilir. Üst üste konulan gözlemeler yağlanıp kalbura bastırılarak şekil verilir. Kesilerek kaymakla birlikte servis yapılır.

Paşa Pilavı : Haşlanmış patateslerin kabukları soyulur ve doğranır. İçine 1-2 adet haşlanmış yumurta ve soğan doğranır. Maydanoz, karabiber, kırmızı pul biber, yağ ve limon ilavesiyle karıştırılır ve servis yapılır.

Coş Hoşafı : Şeker pancarları temizlenir ve kabukları ile iyice suda pişirilir. 3-4 saat kaynadıktan sonra kabukları soyulur ve ince ince doğranır. Ekşi olması için içine pestil veya erik kurusu ve su ilave edilir. Soğuduktan sonra makarna veya pilavın yanında servis yapılır.

Höşmerim : Kaymak ve süt bir tencerede kaynatılır. Yavaş yavaş un ilave edilip, karıştırılarak pişirilir. Elde edilen hamur tavaya alınarak tere yağda kızartılır. Üzerine şeker serpiştirilerek servis yapılır.

Saray Helvası : Un yağda kavrularak miyane haline getirilir. Şeker suda ağda kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra elde çekiştirilerek liflenmesi sağlanır. Biraz dinlendikten sonra tepsiye tepilir. Unun ve şekerin birbirine iyice karıştırılıp yedirilmesi gerekmektedir. Tepsiye tepilen tatlı baklava şeklinde kesilerek servis yapılır.

Fotoğraf Galerisi
Haber ve Duyurular
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı
Tarih: 29/04/2017
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kut... Devamını oku...
29.04.2017 SU ANALİZ RAPORU
Tarih: 29/04/2017
ARITILMIŞ SU Tarih 29.04.2017 Saat     09:00 13:00 16:00   &n... Devamını oku...
29.04.2017 VEFAT İLANI
Tarih: 29/04/2017
HANİFE ATEŞOĞLU Yeni Pelitcik köyü Fırınlık mahallesi halkından, Bayram ATEŞOĞLU'nun eş... Devamını oku...
28.04.2017 SU ANALİZ RAPORU
Tarih: 28/04/2017
ARITILMIŞ SU Tarih 28.04.2017 Saat     09:00 13:00 16:00   &n... Devamını oku...
Uluslararası Mutfak Günleri start aldı
Tarih: 28/04/2017
Uluslararası Mutfak Günleri start aldı 3’üncü Bolu İzzet Baysal Mutfak g&uu... Devamını oku...
28.04.2017 VEFAT İLANI
Tarih: 28/04/2017
FATMA BALABAN Mudurnu ilçesi Samsaçavuş ve Yeniceşeyhler köyü halkından, ... Devamını oku...
Başkan Yılmaz’dan sekiz hastaya ziyaret
Tarih: 27/04/2017
Başkan Yılmaz’dan sekiz hastaya ziyaret Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, sağlık sorun... Devamını oku...
27.04.2017 SU ANALİZ RAPORU
Tarih: 27/04/2017
ARITILMIŞ SU Tarih 27.04.2017 Saat     09:00 13:00 16:00   &n... Devamını oku...
Bolu’ya yeni toptancı hali
Tarih: 27/04/2017
Bolu’ya yeni toptancı hali Bolu Belediyesi, taze sebze meyve alım-satımlarının yapılacağı m... Devamını oku...
Kamuoyuna duyurulur!
Tarih: 27/04/2017
Yer altı akıllı çöp konteynerleri konusunda Kamuoyuna duyurulur! Bolu Belediyesi Tem... Devamını oku...

   Tüm haberler