Site İçi Arama
Kent Bilgi Sistemi

İnteraktif

İlan

 

 

 

İstatistikler
Toplam: 2672388
Aktif: 59
Bugün: 2567
Dün: 3413

Bolu Mutafağı - Yöresel Mutfak

Bolu Mutfağı

 

Bolu yöresinin tarihi ve turistik özelliklerinin yanı sıra yemekleri de oldukça zengindir. Özellikle Mengenli aşçılar dünyaca tanınmışlardır. Mengen'den yetişen aşçıların tarihi padişah mutfaklarına kadar dayanmaktadır. Atatürk'ün aşçısı da Mengenliydi. Günümüzde turistik tesislerin bir çoğunda Mengenli aşçılara rastlamak mümkündür. Aşçılık sanatı Mengen İlçesinin ata mesleğidir.

Bu nedenle Mengen'de 1985 yılında Anadolu Aşcılık Meslek Lisesi açılmış ve bu sanatın bilimsel olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır. Her yıl Eylül ayının ilk haftasında da Mengen'de Türkiye'nin tek "Aşçılık Festivali" düzenlenmekte ve yarışma, sergi, konser, panel, şov, spor karşılaşmaları gibi etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Özellikle her yıl değişik türde bir şov yemeği hazırlanmakta ve çok ilgi çekmektedir.

Yöremizde genellikle mutfak, yemek yapmak ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle evler yapılırken, mutfağın geniş olmasına özen gösterilmektedir. Köylerde hemen hemen her evin bahçesinde tuğla ve topraktan yapılmış fırın bulunmaktadır.

Başlıca Yöresel Yemeklerimiz

Ovmaç Çorbası, Kızılcık Tarhana Çorbası, Tarhana Çorbası, Nohutlu Çorba, Yayla Çorbası, Yoğurtlu Bakla Çorbası, İmaret Çorbası, Çiğ Börek, Kabaklı Gözleme, Acı Su Bazlamacı, Çantıklı Pide, Etli Mantı, Ekmek Aşı, Patatesli Köy Ekmeği, Kedi Batmaz, Mantar Sote, Orman Kebabı, Kaldırık Dolması, Kaşık Sapı, Mengen Pilavı, Höşmerim, Mengen Kuzu Güveç, Katık, Kaşık Atmaç, Bakla Çullaması, Paşa Pilavı, Kabak Hoşafı, Kara Kabak Tatlısı, Palize, Coş Hoşafı, Karavul Şerbeti, Kızılcık Şurubu, Saray Helvası.

Bolu Mutfağına Özgü Yemeklerden Bazıları

Yayla Çorbası : Bir tencerede tuzlu su kaynatılır. Ayıklanmış pirinç suyun içine atılır. Başka bir tencerede pişirilen nohut ta ilave edilir. Bir kapta 1 bardak un, 2 kaşık süzme yoğurt ve 1 yumurta karıştırılıp çorbaya yedirilir. Ara sıra karıştırılarak pişirilen çorbanın üzerine kızartılmış tereyağı dökülerek servis yapılır.

Yoğurtlu Bakla Çorbası : Bir tencerede kaynayan suyun içine küçük bir soğan rendelenir. Baklalar kırılıp yıkandıktan sonra tencereye atılır ve pişirilir. İçine un, yoğurt, 1 yumurta ve tuz karıştırılır. İyice piştikten sonra üzerine yağ kızdırılıp dökülür ve servis yapılır.

Kabaklı Gözleme : Kat kat açılan iki yufkanın arasına rendelenmiş kabak ve şeker kavrularak sürülür. Yufkaların kenarları bastırılarak birbirine yapışması sağlanır ve sac üzerinde pişirilir. Üst üste konulan gözlemeler yağlanıp kalbura bastırılarak şekil verilir. Kesilerek kaymakla birlikte servis yapılır.

Paşa Pilavı : Haşlanmış patateslerin kabukları soyulur ve doğranır. İçine 1-2 adet haşlanmış yumurta ve soğan doğranır. Maydanoz, karabiber, kırmızı pul biber, yağ ve limon ilavesiyle karıştırılır ve servis yapılır.

Coş Hoşafı : Şeker pancarları temizlenir ve kabukları ile iyice suda pişirilir. 3-4 saat kaynadıktan sonra kabukları soyulur ve ince ince doğranır. Ekşi olması için içine pestil veya erik kurusu ve su ilave edilir. Soğuduktan sonra makarna veya pilavın yanında servis yapılır.

Höşmerim : Kaymak ve süt bir tencerede kaynatılır. Yavaş yavaş un ilave edilip, karıştırılarak pişirilir. Elde edilen hamur tavaya alınarak tere yağda kızartılır. Üzerine şeker serpiştirilerek servis yapılır.

Saray Helvası : Un yağda kavrularak miyane haline getirilir. Şeker suda ağda kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra elde çekiştirilerek liflenmesi sağlanır. Biraz dinlendikten sonra tepsiye tepilir. Unun ve şekerin birbirine iyice karıştırılıp yedirilmesi gerekmektedir. Tepsiye tepilen tatlı baklava şeklinde kesilerek servis yapılır.

Fotoğraf Galerisi

İğne Oyası
5 fotoğraf

Çeşmeler
5 fotoğraf

Bolu Adası
2 fotoğraf

Bolu Kent Müzesi
17 fotoğraf

Deprem Müzesi
8 fotoğraf

Bamer
2 fotoğraf

Bolu Müzesi
16 fotoğraf

Umut Evi
3 fotoğraf
Haber ve Duyurular
25.06.2017 VEFAT İLANI
Tarih: 25/06/2017
TAHSİN GÖREN Susuzkınık köyü halkından (merhum) hacı kara İbrahim ve (merhume) hac... Devamını oku...
24.06.2017 VEFAT İLANI
Tarih: 24/06/2017
FATMA ÇARŞAMBALIOĞLU Çamyayla köyü halkından, (merhum) Mehmet ÇARŞ... Devamını oku...
23.06.2017 SU ANALİZ RAPORU
Tarih: 23/06/2017
ARITILMIŞ SU Tarih 23.06.2017 Saat     09:00 13:00 16:00   &n... Devamını oku...
“Ramazan Bayramı bereketi ve sevinci daim olsun”
Tarih: 23/06/2017
Başkan Alaaddin Yılmaz: “Ramazan Bayramı bereketi ve sevinci daim olsun” “B&uu... Devamını oku...
23.06.2017 VEFAT İLANI
Tarih: 23/06/2017
MEHMET YILMAZER  Tepecik mahallesi sakinlerinden  Seher YILMAZER'in eşi, Emine KARAG&Ou... Devamını oku...
İlahilerle Mest Etti
Tarih: 23/06/2017
İlahilerle Mest Etti Ramazan Ayında Kent Meydanında gerçekleştirilen ilahi konserinde Hani... Devamını oku...
Başkan’dan personele bayram öncesi müjde
Tarih: 22/06/2017
Başkan’dan personele bayram öncesi müjde Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, ... Devamını oku...
22.06.2017 SU ANALİZ RAPORU
Tarih: 22/06/2017
ARITILMIŞ SU Tarih 22.06.2017 Saat     09:00 13:00 16:00   &n... Devamını oku...
Belediye Başkanı Yılmaz kayınpederi vefat eden Çarıkçı’yı yalnız bırakmadı
Tarih: 22/06/2017
Belediye Başkanı Yılmaz kayınpederi vefat eden Çarıkçı’yı yalnız bırakmadı Bo... Devamını oku...
Şehitler ve Çığırtkanlar mezarlıklarında hatim duası okutuldu
Tarih: 22/06/2017
Şehitler ve Çığırtkanlar mezarlıklarında hatim duası okutuldu Kadir Gecesi’nde mezar... Devamını oku...

   Tüm haberler